Industriële componenten

Het optimaliseren van de bouw van schakelkasten

Hoe kan de schakelkastbouw de value chain optimaliseren? Op welk niveau staan bedrijven vandaag op het vlak van de vandaag beschikbare digitale en geautomatiseerde werkwijzen? Eplan licht graag de nieuwe ‘Panel Building Automation Matrix’ (PAM) toe. Deze is gebaseerd op een marktonderzoek onder 150 bedrijven, inclusief gedefinieerde casestudies.

Eplan presenteert de ‘Panel Building
Automation Matrix (PAM)’,
die gebaseerd is op een marktonderzoek
onder 150 bedrijven, inclusief casestudies.

Consultants van Eplan gebruiken PAM om in een paar minuten een eerste indruk te geven van het bedrijfsproces van schakelkastbouwers. Uit een benchmarkvergelijking komen daarna concrete besparingsmogelijkheden aan het licht, die door Eplan en Rittal op het gebied van RAS productiemachines, software en consulting kunnen worden geïmplementeerd.

Werkwijzen analyseren

Digitalisering langs de hele value chain en consistente data gedurende alle processen voor alle systemen zijn de voorwaarden voor geautomatiseerde processen in de besturingsengineering en schakelkastbouw. Maar hoe staat het momenteel met het digitalisatieniveau in de branche? Waar zit nog potentieel? En waar te beginnen?

PAM

Eplan biedt met PAM hiervoor een nieuwe oplossing. Deze op software gebaseerde methode legt het optimalisatiepotentieel bloot dat schakelkastbouwers op het gebied van RAS, software en consulting in nauwe samenwerking met Eplan en Rittal kunnen realiseren. Een ander voordeel van deze analyse is een hogere digitalisatiegraad in de productie en automatisering van herhalende taken. “Met de Panel Building Automation Matrix (PAM) hebben we een tool ontwikkeld die nagenoeg met één druk op de knop de werkwijze van een bedrijf in de productie-engineering en schakelkastbouw analyseert en onbenut potentieel in het productieproces blootlegt,” vertelt managing director Haluk Menderes van Eplan.

PAM geeft een analyse en evaluatie van de huidige workflow voor de productie van schakelkasten op het gebied van winstgevendheid en efficiëntie. De evaluatie omvat aanbevelingen voor optimalisatie, de implementatie daarvan en de benodigde investeringen. Wat interessant is voor klanten zijn lijsten met nauwkeurige tijdbesparingen op diverse gebieden in de workflow, waaronder bedrading, apparaatcodering en NC-productie. Een ROI-analyse geeft informatie over wanneer een investering in software is terugverdiend.

“Met de Panel Building Automation Matrix (PAM) hebben we een tool ontwikkeld die nagenoeg met één druk op de knop
de werkwijze van een bedrijf in de besturingsengineering en schakelkastbouw analyseert
en onbenut potentieel in het productieproces blootlegt”,
vertelt managing director Haluk Menderes van Eplan.

Professionele advisering met valide resultaten

PAM wordt door Eplan sinds begin mei 2019 wereldwijd toegepast en de eerste reacties van klanten uit de VS zijn positief. “Met PAM heeft Eplan zijn decennialange expertise op het gebied van de schakelkastbouw gebundeld in een realiseerbaar, individueel ROI-plan voor onze werkplaats”, zegt Wright Sullivan, president van A&E Engineering Inc. Jacob Wilson, director Engineering, Sales en Development bij Design Ready Controls zegt: “PAM wist na een analyse van slechts twintig minuten onze actuele arbeidsprocessen en productietijden nauwkeurig te reproduceren.” Dat spoort Eplan en Rittal er natuurlijk toe aan om in de toekomst nog meer processtappen aan de analyse toe te voegen. Er zijn plannen extra softwaretools van Rittal te integreren – alsmede een ROI-analyse voor bijvoorbeeld de aanschaf van de nieuwe Rittal Wire Terminal voor geautomatiseerde bedrading of het volautomatische bewerkingscentrum Perforex. De PAM-analyse wordt uitgevoerd door de sales-afdeling. Er zijn uiteraard geen kosten aan verbonden en er zijn geen aankoopverplichtingen voor Eplan of Rittal producten.

Processen in de besturingsengineering en schakelkastbouw moeten tegenwoordig sneller, economischer en
nauwkeuriger worden. Eplan en Rittal bieden het juiste antwoord.

Bedrading digitaal in plaats van handmatig

De gemiddelde tijd die een elektrotechnicus nodig heeft om een elektrische aansluiting uit het schema in werkelijkheid in de schakelkast tot stand te brengen, bedraagt 4,5 minuut. Ongeveer 31 procent van de benodigde tijd wordt besteed aan puur voorbereidende werkzaamheden, zoals het lezen van het schema en het vaststellen van bron en doel. Vervolgens wordt 13 procent van de tijd besteed aan het voorbereiden van de draden, bijvoorbeeld het inschatten van de draadlengte. De resterende 56 procent van de bewerkingstijd wordt besteed aan de daadwerkelijke bedrading: op lengte maken, de ringkabelschoen aanbrengen, krimpen en bekabeling. Daarbij is het eerder regel dan uitzondering dat de elektrotechnicus tijdens het bedradingsproces meermaals door het papieren schema moet bladeren om de juiste informatie te verzamelen en zo nodig aan te vullen. Zo gaat bijna een derde van de werktijd verloren aan het lezen en vakkundig interpreteren van de documenten. Een digitale manier van werken sluit deze zaken uit! Het systeem dat in dit geval het beste kan worden gekozen, is Eplan Smart Wiring, waarin de gegevens zijn gebaseerd op een digitaal prototype dat al is getest en daardoor alleen correcte resultaten toelaat.

De toenemende complexiteit van de besturingstechniek en de bijbehorende componenten, de vraag van de klant naar
individualisering, nationale en internationale normen, last minute-aanpassingen en steeds kortere levertijden
betekenen een enorme kostendruk voor de schakelkastbouw.

Geïntegreerde processen

Door de engineering en de productie te koppelen, weten Eplan en Rittal perfect op elkaar afgestemde combinaties van softwareoplossingen, systemtechniek, machines en services te creëren. De meerwaarde ligt voor de hand: geïntegreerde oplossingen maken ook een toename van de productiviteit en efficiëntie in productie- en daaropvolgende processen mogelijk. Met dit doel worden engineering en design aan de ene en werkvoorbereiding en productie aan de andere kant geïntegreerd tot één doorlopend proces. Digitale apparaatgegevens, op software gebaseerde tools en gestandaardiseerde interfaces zijn hierbij de voorwaarde.

Achtergrond

De toenemende complexiteit van de besturingstechniek en de bijbehorende componenten, de vraag van de klant naar individualisering, nationale en internationale normen, last minute-aanpassingen en steeds kortere levertijden betekenen een enorme kostendruk voor de schakelkastbouw. In plaats van een toekomst die gebaseerd is op files met onderdelenlijsten, montageplan en schema's als centrale productiedocumenten, moeten de processen die een toegevoegde waarde in de besturingsengineering en schakelkastbouw opleveren sneller, economischer en nauwkeuriger worden gemaakt. Om dit te kunnen bereiken, moet er anders gedacht gaan worden in deze sector, die tot nu toe eerder traditioneel was. Maar bedrijven hebben ingezien dat het grootste potentieel om zich van de concurrentie te onderscheiden en unique selling points te creëren, wordt geboden door de individuele inrichting van hun waardeketen.

Meer artikelen van EPLAN Software & Services B.V. :

Schema’s genereren in de cloud


Tijdens SPS 2019 lanceerde EPLAN de nieuwe cloud-software eBuild voor het genereren van elektrische stroomschema’s. EPLAN eBuild richt zich op gebruikers van het EPLAN platform 2.8 die een volgende stap willen zetten naar een omgeving in de cloud. Met EPLAN eBuild krijgen gebruikers een eenvoudige, maar krachtige tool die het mogelijk maakt om de initiële projectplanning in de cloudomgeving uit te

Het optimaliseren van de bouw van schakelkasten


Hoe kan de schakelkastbouw de value chain optimaliseren? Op welk niveau staan bedrijven vandaag op het vlak van de vandaag beschikbare digitale en geautomatiseerde werkwijzen? Eplan licht graag de nieuwe ‘Panel Building Automation Matrix’ (PAM) toe. Deze is gebaseerd op een marktonderzoek onder 150 bedrijven, inclusief gedefinieerde casestudies.

Virtuele beurs


Het centrale thema van de Virtual Fair op 21 mei is digitalisering. Het zestien uur durende evenement van Eplan en zusteronderneming Rittal biedt online een veelzijdig dagprogramma met presentaties, live-demonstraties en management-discussies, allemaal met één doel: de directe uitwisseling van kennis in meer dan zeventig landen. Tijdens deze Virtual Fair is ook een Nederlandse virtuele stand aanwe

Nieuwe versie voor engineeringstool


Het Eplan Platform in de nieuwe versie 2.8 wordt gekenmerkt door een nieuwe grafische gebruikersinterface, meer ergonomie en verbeterde macrotechnieken.


Voorspellend regelen →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: